Windows 10 lansmanı sırasında tanıtılan sanal gerçeklik cihazı Hololens’in tanıtımı oldukça ilgi çekiciydi. Hemen her alana uygulanabilecek ‘artırılmış gerçeklik’ ortamının heyecan verici olduğu kesin. Ancak bu cihazın geleceği ne kadar parlak olabilir?
Son derece havalı olan cihazın sunum zamanlaması daha iyi olamazdı. Google Glass’ın ‘stop’ düğmesine bastığı haftayı takip eden bu açıklama, temiz bir mesaj da veriyor gibi. Bu mesajı şöyle okuyabiliriz; sanal ve artırılmış gerçeklik üzerine çalışmalar yapabilmek sadece Google ve Facebook’un Oculus Rift’inin tekelinde kalmayacak.
Hololens kitleler için hazır görünüyor
Tanıtım filminden etkilenmeyen olduğunu sanmıyoruz. Tüm mekanı dev bir bilgisayara çevirebilmek filmlerde gördüğümüz fanteziden ibaretti. O da bugüne kadar. Kullanılabilecek her türlü masa üstü programından tutun da, oyunlara kadar genişleyen hizmet yelpazesinde Hololens rakipsiz duruyor.
Windows 10’un tanıtımıyla beraber artık günlük bilgisayar kullanımının bu kadar yaşamın içine girmesi bir yana Hololens’in Google Glass ile karşılaştırılması ne kadar doğru olabilir onu irdelemek gerek.
Microsoft CEO’su Satya Nadella geçmişe yönelik bir vurgulamasında Google Glass teknisyenlerininMicrosoft tarafından değerlendirilebileceğini ima etmişti. Bu durum projenin rafa kalkmasıyla beraber kendini boşta hisseden tüm Google Glass AR-GE personeli için bir umut ışığı doğuruyor.
Tecrübeye dayanan farklılık
Google Glass tasarımının doğası gereği devamlı kullanmak zorunda olacağınız bir ürün olarak hayatımıza girmişti. Akıllı bir yol arkadaşı tadında tanıtımıyla sıcak ve ilginç bir ürün gibi algılanıyordu. Resim çekmek, göndermek, mesaj atmak ya da haritada yol bulmak gibi temel konularda yardımcıolmayı hedefliyordu.
Google Glass’ın dayandığı temel bir akıllı telefonun yapabildiği pek çok şeyi gözünüzün tam önüne getirmekten başka bir şey değildi. Ancak Hololens’te durum biraz daha ciddi. Cihaz her zaman değil, istediğiniz zaman takılarak çok çeşitli uygulamalarla iletişim sağlamayı amaçlıyor. Bu etkileşimi tamamladıktan sonra gözlüğü çıkarıp hayatınıza devam edebiliyor olmanız da kendinizi bağımlı hissetmemenize olanak tanıyor.
Hololens’in tanıtım videosunun dışında tasarım ve kavramını anlatan bu video aslında pek çok farkı da ortaya koyuyor. Hololens’ in insanların birbiriyle etkileşimli iletişim kurmasına da bir geçit açtığını işaret ederken Google Glass ile karşılaştırma kabul etmeyeceğinin de kanıtı.
Kullanım özgürlüğü
Microsoft Google Glass’ın aksine Hololens’i sürekli kullanıyor olmanızı istemiyor. Cihaz gerektiği anlarda gerektiği kadar kullanılarak sadece özel alanlarda işe yaraması için tasarlanmış. Dışarıya çıktığınızda, sokaklarda dolanırken işinize pek yaraması beklenmiyor, böyle bir şey de vaat etmiyor.
Oysa Google Glass devamlı taşımak zorunda olduğunuz, belki de toplum içinde sizi bir garip gösterecek bir cihazdı. Burada iki nokta çok önemli; Google Glass topluma odaklanarak kullanılan bir cihazdı, Hololens ise tamamen bireysel amaçlara hizmet ettiği için daha kullanışlı ve bir amacı olan ürün olarak yere sağlam basıyor.
Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçekliği ne kadar biliyoruz
Hololens aslında bir sanal gerçeklik gözlüğü değil, bunu böyle tanımlamak eksik tanımlamak anlamına geliyor. Hololens bir artırılmış gerçeklik cihazı (augmented reality) Şu iki kavramı bir karşılaştıralım:
Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) içinde yaşadığımız dünyadaki bilgilerin bir araç vasıtasıyla elde edilen görüntü ve/veya bilgilerle bir araya getirilmesine ve bir amaç için zenginleştirilmesineverilen isim. Bu teknoloji, gerçek dünyanın kamera ile görüntüsünün alınması sırasında, üzerinde önceden belirlenmiş olan hedef noktalara bilgisayarda hazırlanmış olan materyallerin farklı ve çeşitli yazılımlar vasıtasıyla yorumlanarak üzerinde oynanabilmesi, değiştirilmesine izin verir.
Sanal gerçeklik (virtual reality) ise; temel düşünce gerçek dünyadaki bir durumu bilgisayarda taklitetmek veya modellemektir. Bu düşünce özellikle görsel modellerle ilişki içindedir. Ayrıca, bunu kullanabilmek için kişinin modelle etkileşime girmesi gerekmektedir. Bu teknoloji model içindegörmenizi ve görülen nesnelere dokunulmasını sağlayan bir eldiveni içerebilir.
Bu yüzden Hololens’i diğer bildiğimiz tüm benzer ürünlerden farklı bir yere oturtmakta fayda var.
Windows 10 Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Microsoft Giyilebilir Teknoloji Hololens’i Tanıttı