Artık günümüzde laptop, netbook vb. gibi taşınabilir bilgisayar kullanıcıları sayısı hayli arttı. Bu kullanıcılar genelde kısa işlerini bu bilgisayarlarda yapıp kapatmayı tercih ediyorlar. Tekrar açarlarken windowsun açılmasını kendine gelmesini bekliyorlar. Bu zamanı kaybetmek istemeyenler ise bilgisayarlarını uyku moduna getirip bırakıyorlar. bir tuşa basmakla kaldıkları yerden devam ediyorlar.
Peki hangi yöntem bu tip bilgisayarlar için daha güvenli ve kullanışlı.
1. yöntem, kapatıp açmak, bilgi ve batarya güvenliğinizi korur. Çünkü bilgisayar tamamen kapanmıştır. elektrik harcamamaktadır. Bataryanızdan herhangi bir azalma olmamaktadır. Güvenlik tamam da ne kadar kullanışlı. kapatırken harcanan zaman, ayrıca açarken harcanan bir zaman. Zaman açısından oldukç dezavantajlı bir durum.
2. yöntem ise kapatma ve açma süresi 2-5 sn kadar. Ama bilgisayar sadece belli kısımlarını kapatıyor. Oysa bilgisayar açık. yani bir miktarda olsa elektrik tüketimi mevcut. yani batarya çalışır durumda. açık olduğu için windowsta açık. belgeler ve programlarda açık. avantajı müzik dinlerken uyku moduna geçirsek bile uyandığında müzi kaldığı yerden devam eder. Üzerinde çalıştığımız belgelerimize kaldığımız yerden devam edebilir. Ama ne yazıkki yaptığım bazı denemeler sonucu bilgisayar windows 7’de bile uyku durumundan uyanamadığı zamanlarda oldukça fazla. Uyanamadığı durumlarda ne yapıyoruz. Takibi reset. Bu bilgisayarda açık olan dosyalara zarar verebiliyor. Kaydetmediğimiz belgelerde gidiyor vs.
Peki ne yapmalıyız? Ben şahsen her iki yöntemi de kullanan, zaman kaybını 2. yöntemdeki kadar olmasada 1. yöntemdekine nazaran %90 azaltan, veri güvenliğini de üst düzeyde sunan Hibernate (Hazırda Beklet).
Bu yöntemle hem bilgisayarımız tamamen kapatılıyor hem açtığımız zaman işlerimize kaldığımız yerden devam edebiliyoruz. Bilgisayarın açılma süre 15-20 sn arası, kapanma süresi 10-15 sn. (en azından benim bilgisayarımda :))
Acil işiniz mi çıktı yada laptopu kısa mesaye mi taşıyacaksınız, ya da o gün laptopla işiniz mi bitti sadece laptopun kapağını kapatmanız yeterli. tabii bunun için bazı ayarlar yapmanız gerekmektedir.
Kendi yaptığım ayarları sizinle paylaşmak isterim.
Saatimizin yanındaki pil göstergesine tıklayıp açılan seçeneklerden Diğer Güç Seçeneklerini seçiniz.
Gelen pencerede soldaki Kapak kapatıldığında yapılacakları seçin bölümünü açın ve aşağıdaki ayarları yapınız.
Yukarıdaki seçenekleri açıklarsak
Güç düğmesine bastığımda : Bu seçeneği hem pilde hemde prizde çalışırken Hazırda Beklet seçeneğine ayarladık. Böylece güç düğmesine yanlışlıkla basmalara karşı veya bilerek bassam bile hazırda bekleti kullanmasını sağlıyoruz.
Uyku Düğmesine bastığımda : Bu seçeneklerin her ikisine de Hiç Bir Şey yapma dedik. Yani varsa klavyemizdeki uyku düğmesini işlevsiz hale getirdik.
Kapağı kapattığımda : Bu seçenekte pilde çalışrken Hazrda beklet, prizde çalışırken ise hiç birşey yapmamasını istedim. Çünkü, eğerki laptopu bilgisayara veya projeksiyona bağlayıp film vs izlerken prizde tutuyorum ve film izlerken laptopun kapağını kapatıyorum. İsterseniz size uygun olan seçeneği seçebilirsiniz.
Parola Sor : Eğer bilgisayarın parola korumalı ise bu seçenekle bilgisayarı her açtığınızda yeniden parola girmenizi ister. eğer parola sormasını istemiyorsanız Parola sorma seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.
Bu yöntemi isteyen masaüstü kullanıcıları da kullanabilir.
Not: Ekran koruyucu ayarlarınızdan Uyku moduna geçirme özelliklerini pasif yapmalısınız.