Bir dizi teknolojik atılımla insansı robotlar, gün geçtikçe daha hızlı ve daha yetenekli hâle geliyor. Çin, bu alanda en önde gelen ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor ve her yıl düzenlenen Dünya İnsansı Robot Oyunları için heyecan giderek artıyor. Bu yılki organizasyon, Beijing Üniversitesi yakınlarındaki laboratuvarların iş birliğiyle zemin buldu ve çeşitli branşlarda yeni rekordların habercisi oldu.

Beijing Humanoid Robot Innovation Center tarafından geliştirilen Tiangong Ultra isimli robot, 100 metre yarışında sessiz ama etkili bir çıkış sergileyerek kırdığı süreyle adından söz ettirdi. Eleme serisinde elde ettiği 9.39 saniyelik performans, yıllardır kırılmayan Usain Bolt rekorunu bir yana bırakarak teknik kapasitenin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Aynı yarışta Honor imzalı Lightning robotu 9.47 saniyede tamamlayarak bir kez daha rekabetin düzeyini yükseltti.
Robotların koşu mekanizmaları, elektrikli motorlardan alınan anlık tork ve gelişmiş denge algoritmalarının yüksek frekansta devrede olmasıyla bu hızları yakalıyor. İnsan biyolojik yorulmasıyla sınırlanmayan bu yapılar, milisaniyelik adımlama frekanslarını maksimuma çıkarabiliyor. Geçen yılın birincisi olan Tiangong Ultra ise bu kez 21.5 saniyelik bir sürede 100 metreyi geçerek, hızlı bir gelişimin göstergesi oldu.

Etkinlik sadece pistlerle sınırlı kalmadı; Pekin’de düzenlenen yarı maraton sanal bir güç gösterisi gibiydi. Yarışta pek çok düşüş ve teknik arıza kaydedilirken, Honor’un Lightning robotu 50 dakika 26 saniyelik derecesiyle altın madalyayı kazanmayı başardı ve başka bir rekora imza attı. Bu Robot Olimpiyatları, ağustos ayından itibaren futbol, masa tenisi ve boks gibi yeni dallarla genişleyerek binlerce robotik yarışmacıyı sahneye çıkarmaya devam ediyor.












Yorumlar